Consideraţii pe marginea unei monografii – Monografia comunei Ţaga

Între lucrurile pozitive întâmplate după 1990, trebuie să cuprindem şi interesul, pe deplin justificat, în opinia noastră, de reconsiderare a trecutului spaţiului românesc, inclusiv la nivelul unităţilor sale administrativ-teritoriale. Au apărut, aşadar, mii de monografii ale unor comune, oraşe, municipii, precum şi ghiduri sau albume privind diversele obiective şi situri arheologice şi istorice. Numeroşi primari şi alţi aleşi locali au aspirat şi au reuşit să publice astfel de lucrări, în care au fost evocate momente şi fapte semnificative din trecutul mai apropiat sau mai îndepărtat al localităţilor respective.

Trebuie să recunosc că sunt un cititor constant al unor astfel de lucrări şi pentru că, nu o dată, în paginile lor, am descoperit foarte multe date inedite, de interes istoric sau istorico-literar, care, de obicei, lipsesc din lucrările de sinteză sau studii mai ample.

În opinia mea, cea mai consistentă, valoroasă şi bogată în conţinut dintre toate, cel puţin la nivelul judeţului Cluj, este „Monografia comunei Ţaga”, lucrare apărută foarte recent, avându-l drept „coordonator, editor şi coautor” pe prof. univ. dr. Ioan Mârza, de la Facultatea de Geografie şi Geologie a Universităţii „Babeş-Bolyai”. Având alături un colectiv de autori, inclusiv membri ai Academiei Române, unii originari din satele componente ale acestei comune, prof. univ. dr. Ioan Mârza a realizat o lucrare extrem de valoroasă, care, în cele 17 capitole ale sale, cuprinde tot ce s-ar fi putut spune despre această comună, pornind de la poziţia sa geografică, evoluţia administrativ-teritorială, dar incluzând şi docte argumentaţii geologice, date privind caracteristicile geografice – fizice, flora vegetaţia şi fauna, probleme de geografie umană, de istorie, începând cu neoliticul timpuriu şi până în prezent, situaţia învăţământului, culturii, religiei şi sănătăţii, onomastica, etnografia, folclorul, dar şi sportul, personalităţile şi oamenii de seamă, eroii comunei şi terminând cu indexul familiilor locuitoare, în prezent pe teritoriul comunei Ţaga. Lucrarea este însoţită şi de o extrem de bogată, diversă şi consistentă bibliografie, care asigură argumente incontestabile, privind caracterul ştiinţific şi calitatea culturală elevată a acestei monografii.

Cei care doresc să cunoască istoria extrem de bogată a acestei localităţi vor avea bucuria de a descoperi extrem de multe date legate de evenimente şi întâmplări petrecute pe teritoriile localităţilor ei componente. Spre cinstea lor, autorii, în marea lor majoritate deţinători ai titlului ştiinţific de doctor, dar şi ai unora de cadre didactice sau cercetători ştiinţifici la importante instituţii de profil din Cluj-Napoca şi din ţară, au inclus în paginile acestei lucrări numai acele elemente pentru care există şi dovezi istorice sau acte incontestabile, lăsând la o parte opinii şi afirmaţii care circulă încă în „folclorul” zonei. Ne referim în mod concret la faptul că au existat speculaţii potrivit cărora poetul nostru naţional M. Eminescu ar fi vizitat, în perioada peregrinărilor sale prin Transilvania, şi Ţaga, loc unde a trăit o perioadă de timp Gheorghe Şincai, unul dintre reprezentanţii de marcă ai Şcolii Ardelene. Deoarece nu au putut fi descoperite documente sau date incontestabile pe această temă, autorii lucrării nu au acordat atenţie unor astfel de fantezii şi speculaţii.

Lucrarea conţine de asemenea sugestive tabele şi grafice, precum şi un bogat material ilustrativ, atât alb-negru cât şi color, care să dea posibilitatea unei prezentări în detaliu a aspectelor abordate.

Informaţiile cuprinse în paginile acestei cărţi sunt mult mai ample, făcând trimitere şi la alte zone ale judeţului cu care localităţile componente ale comunei Ţaga avuseseră diferite relaţii şi colaborări. Extrem de bogate şi riguros realizate ni se pare secţiunile care privesc cadrul natural, istoria societăţii sau problemele de învăţământ cultură şi sănătate. Ele se datorează unor prestigioşi istorici, geologi, lingvişti, etnologi şi etnomuzicologi, care atrag atenţia asupra unor detalii ce definesc şi caracterizează evoluţia şi specificul acestei însemnate comune clujene.

Ideea elaborării acestei monografii datează din anul 1999, iar timpul de elaborare al ei, respectiv 10 ani, este deplin justificat, având în vedere cele aproape 710 pagini câte cuprind lucrarea, dar mai ales miile de informaţii legate de fiecare dintre aspectele enunţate anterior.

Privită şi dintr-o altă perspectivă, dat fiind faptul că o bună parte din autori sunt originari din localităţile componente, această monografie este şi o veritabilă declaraţie de dragoste a autorilor faţă de locurile de baştină, dar şi faţă de harnicii ei locuitori, consătenii lor din vremuri de demult.

Dr. Dan BRUDAŞCU

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: